RC zeilboot kopen

Lees hier over een RC zeilboot kopen. Modelschepen hebben hun liefhebbers, mocht de lezer daar geen ervaring mee hebben, in deze tekst lees je de voordelen van varen met een schaalmodel zeilboot. Omdat er verschillende types en eveneens verschillende prijscategorieën zijn, vind je hier tevens een kleine opsomming. Zeilen met een modelboot is leuk voor jong en oud, voor de beginner en meer gevorderde! In dit artikel lees je alles over een RC zeilboot kopen en heerlijk ermee varen.

RC zeilen in het binnenland

De watersport is de afgelopen decennia flink gegroeid, maar er zijn ook jachtschippers gestopt. Over het algemeen is watersport een mix, want op zo’n motor- of zeilboot met kajuit is het kamperen. Logisch dat de sloep opkwam, een dagtocht maken en ‘s nachts in je eigen bed. Maar ook een dagtocht in een sloep heeft veel nadelen, de oplossing is uitwijken naar watersport met RC modelschepen. Je hebt de volle sport, proberen het scheepje optimaal te laten varen, maar zonder ontberingen. Een ander groot voordeel is dat je met een RC model overal kan varen. Voor de watersport heeft Nederland heel wat hotspots zoals de provincies Friesland en Zeeland. Nederland heeft een lange kustlijn en dankzij het IJsselmeer flink wat binnenwater, maar toch kun je met een echte boot niet overal varen. Bijvoorbeeld Drenthe heeft weinig mogelijkheden. Voor modelschepen echter, is een brede sloot, watergang, veste rond een stad, of vijver al snel voldoende. Overal in Nederland kun je met een schaalmodel zeilboot varen, reden te meer om over te gaan tot een RC zeilboot kopen.

RC Zeilboten zijn er in veel verschillende maten.

Radiografische schaalmodellen hebben z’n liefhebbers

Bij schaalmodellen hoort nou eenmaal knutselen en exposeren. De liefhebber met een vitrinekast met modelauto’s en zijn (een enkele keer haar) bouwdozen. Als je overgaat op een RC zeilboot kopen dan heb je een mooie toevoeging op die hobby. Het is prachtig te exposeren, er een beetje aan knutselen soms zelfs onderdelen vervangen, is noodzaak om de zeilboot optimaal te houden. Het is de sport om verbeteringen aan te brengen zodat deze sneller gaat lopen. Zodra je geen beginner meer bent, en weet hoe zeilen werkt, dan is dat topsport. Bijvoorbeeld, met een zeilboot varen is de zeilstand optimaliseren. Hoe meer de wind van achteren komt, hoe losser je de zeilen moet zetten om snelheid te ontwikkelen. Als de zeilboot schuin tegen de wind in vaart, dat is het hoogst haalbare want tegen de wind invaren gaat niet, dan staan de zeilen strak aangetrokken. Als de wind opzij komt iets losser, schuin van achteren nog iets losser, en bij varen met de wind mee staan de zeilen helemaal uit. Dan heb je ook nog het fenomeen windkracht, als er weinig wind is dan gaat het scheepje harder als de zeilen iets meer bolling hebben. Door deze factoren ben je werkelijk jarenlang intensief met de sport bezig om het optimale uit de RC zeilboot te halen. Als beginner het bootje een rondje in een vijver laten varen zal makkelijk lukken, maar om de optimale snelheid te verkrijgen is het een hele sport. Dit maakt een RC zeilboot kopen voor iedereen, voor de beginner en de gevorderde.

Het is een goedkope hobby vergeleken met andere vormen van watersport

Voor rond de vijfendertig euro kun je al een radiografisch bestuurbare zeilboot bezitten. Het betreft de Jamara Atlantique, de opgegeven prijs is de consumentenprijs, dus inclusief BTW. Het scheepje heeft twee elektrische aandrijfmotoren. Spectaculairder is de Amewi Binary. Dat is een catamaran en zodra de snelheid daarin komt gaat het zweven wat tot enorme snelheden zal leiden. De consumentenprijs ligt rond de honderd euro. Omdat de scheepjes duurzaam zijn gaan die meerdere seizoenen mee, en als je het model eenmaal bezit ben je aardig van de kosten af. Dit maakt de hobby goedkoop. De aanschafprijs loopt op tot over de vijfhonderd euro: Amewi heeft het type Dragonflite 95 en dat is een topper met een carbon mast en giek, en alle mogelijkheden om het optimaal te laten racen.

Wil je verschillende RC zeilboten met elkaar vergelijken? Klik dan hier